понеділок, 28 листопада 2016 р.

Урок 23. Зоря – самосвітне небесне тіло

На уроці розглянули
1. Небесні тіла. 
2. Зоря – самосвітне  небесне тіло.
3. Відмінності між зорями.
4. Міжзоряний простір
5. Сонце - природне джерело світла і тепла на нашій планеті.

Базові поняття та терміни: небесні тіла, зорі, міжзоряний простір.

    Зорі — це гарячі небесні тіла, що випромінюють світло. Зорі схожі на кулі, які віддають велику кількість енергії, світла, тепла. Зорі відрізняються розмірами та яскравістю. 
    Сонце — це зоря. Коли ми дивимося на Сонце, нам здається, що воно дуже яскраве, навіть набагато яскравіше і більше за всі інші зорі, оскільки розташоване набагато ближче до Землі. Так друга близька зоря (Проксима Кентавра) в 272 000 разів далі від Землі, ніж Сонце, тому зорі здаються нам світлими точками на небі. 
   Хоча зорі розсипані по всьому небосхилу, ми бачимо їх тільки вночі, а вдень на тлі яскравого розсіяного в повітрі сонячного світла їх не видно. 
    Наша планета оповита повітряним океаном, який хвилюється та переміщується, тому коли ми дивимось на небо, нам здається, що зорі миготять та тремтять. 
 Генераторами природної енергії можна вважати зорі, які з високою ефективністю перетворюють частину своєї речовини на випромінювання. Сучасна техніка та наука дають можливість пояснити, як формуються зорі. Відбувається це в тих ділянках простору, де збирається достатньо велика маса міжзоряного газу, який під дією власного тяжіння стискається і розігрівається, поки температура не досягне критичного значення, необхідного для протікання ядерних реакцій. Утворена зірка практично повністю визначається масою вихідної газової хмари.

Домашнє завдання

  1. Опрацювати  § 18 (прочитати),  дати усні відповіді на питання 1 – 4 на с. 80. 
  2. Додаткові завдання (бажаючим):
  • Скласти синквейн "Зорі".
  • Підібрати приказки, загадки про зорі та Сонце.
  • Підготувати інформаційне повідомлення про сучасні відкриття зір.

Додаткова інформація

Скарбничка знань
   Верхні шари Сонця називають атмосферою, в якій кожен наступний шар більш розріджений, ніж попередній. Най-віддаленіший від центра Сонця шар його атмосфери називають сонячною короною.  ЇЇ можна спостерігати під час повного сонячного затемнення. Воно відбувається в природі рідко і триває протягом кількох хвилин.  Корона оточує диск Сонця, закритий Місяцем. Форма корони Сонця пов'язана з хімічними явищами, що відбуваються на ньому. У дні, коли Сонце «дуже активне», його корона найбільш яскрава.

7 коментарів: