пʼятниця, 16 грудня 2016 р.

Урок 28. Астрономія – наука, що вивчає Всесвіт

На уроці розглянули
1. Астрономія – наука, що вивчає Всесвіт 
2. Уявлення людини про Всесвіт у стародавні часи. 
3. Моделі системи світу.
4. Методи та засоби астрономічних спостережень.
5. Ера космонавтики.

Домашнє завдання
  1. Опрацювати  §§ 23.

  2. Підготуватися до КР №1.

Додаткова інформація
    З давніх часів, спостерігаючи за небом, люди використовували різні прості вимірювальні прилади, які дозволяли визначити місце розташування і час перебування тіл на небосхилі.     
      Найпершим і найпростішим приладом був гномон. Він складався зі стрижня, установленого на горизонтальному майданчику. Спостерігаючи за довжиною та напрямком тіні стрижня, можна було визначити висоту Сонця й інші астрономічні дані.
     Пізніше були сконструйовані квадрант, за допомогою якого вимірювали кути між зорями, та астролябія — прилад, за допомогою якого визначали висоту зір над горизонтом. Перший прилад, що збільшував зображення в 30 разів, сконструював італійський професор астрономії та математики Галілео Галілей у 1609 році. Це телескоп, назва якого означає «далеко дивлюсь». За допомогою цього приладу вчений побачив у десятки разів більше зір, ніж неозброєним оком, виявив, що Молочний (Чумацький) Шлях — це скупчення незліченної кількості зір, відкрив чотири супутники Юпітера та виявив плями на Сонці, розглянув поверхню Місяця та багато інших небесних тіл.

   З того часу головним методом астрономії залишається спостереження. Його головними супутниками є закони фізики та надсучасні математичні розрахунки.







2 коментарі:

  1. Моя сестра Віка зацікавилася Астрономією!!!! Вивчає планети, читає цікавинки.

    ВідповістиВидалити