понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Урок 13. Теплові явища в природі

На уроці розглянули
     1. Теплові явища.
     2. Нагрівання та охолодження.
     3. Термометр - прилад для вимірювання температури.
     4. Властивості нагрітого тіла
     5. Значення тепла в житті рослин, тварин і людини.
     6.  Повторюваність явищ.
    7. Дослідницький практикум
 Дослідження залежності швидкості випаровування рідини від температури та площі поверхні.

Запам’ятайте
•    Явища, пов'язані з нагріванням і охолодженням тіл, називають тепловими.
•    Тепло завжди передається від більш нагрітого тіла до менш нагрітого.
•    Температуру вимірюють термометрами.
•    Різні тіла та речовини по-різному проводять 
тепло.

Основні поняття, терміни:
 теплові явища, нагрівання, охолодження, випаровування, конденсація (перехід речовини з газоподібного стану в рідкий), плавлення і тверднення речовин, повторюваність явищ, біоритми.

 Домашнє завдання
 1.Опрацювати матеріал підручника  §11(2);  дати відповіді на поставленні в кінці тексту  запитання.
 2.Письмово виконати завдання природодослідника на стор.52.

Додаткова інформація
     1.  У термометрах, призначених для вимірювання високих температур, використовують ртуть, бо температура кипіння ртуті становить +357 °С.
    А для вимірювання температури повітря на вулиці та в приміщенні використовують не ртутні, а спиртові термометри. Вони дають змогу вимірювати низькі температури, оскільки температура замерзання спирту дорівнює -112 °С, а ртуті - лише -39 °С.
 2. Періодичні явища в живій природі називають біоритмами. Періодичні явища спостерігаються і впродовж доби. Наприклад, повертання до Сонця своїх голівок соняхів, розкриття і закриття своїх віночків квітками кульбаби, цикорію та ще багатьох рослин.. Шведський учений Карл Лінней полюбляв показувати гостям свій "квітковий годинник" — грядку красивих запашних квітів, що відкривають і закривають свої віночки в різний час доби (демонстрування малюнка квіткового годинника). Живими годинниками можуть бути і тварини. Ластівки, синиці знають, коли їм братись до роботи. Кажани, які сплять у схованці, не визирають щоразу з неї, щоб довідатись, чи настала ніч. Вони точно знають, коли вилітати на полювання
Відео "Явища природи"
  3. У нас в Україні, як і в більшості країн Європи та Азії, застосовують систему відліку температури, яку запропонував у 1742 році шведський астроном і фізик Андерс Цельсій (°С). Він взяв за постійні точки відліку точки замерзання і кипіння води (0° і 100°), а відстань між ними поділив на 100 частин. Ця система відліку виявилася найпростішою і набула поширення у світі. Градуси вище від нуля вважають додатними (тепло), а нижче нуля — від'ємними (холод).
Перший термометр виготовив у 1586 році видатний італійський учений Галілео Галілей. Нині існує велика кількість різних термометрів. (Демонстрування ртутного, спиртового, медичного термометрів). Спеціальними термометрами вимірюють температуру води в річках, температуру повітря на вулиці і в приміщеннях. Термометри для вимірювання високих температур мають бути ртутними, оскільки температура кипіння ртуті +357 °С, а замерзання    39 °С. В інших випадках використовують спиртові термометри. Температура замерзання спирту-112 °С, а кипіння
   4. Звідки береться тепло?
Першою людиною, яка відповіла на це запитання, був американський інженер, політик, природознавець Бенджамін Томпсон, відомий в історії науки як граф Румфорд. Працюючи над удосконаленням тогочасних гармат, він запропонував свердлити невеличкі отвори у гарматному стволі. При цьому свердла швидко нагрівалися і ламалися. Румфорд здогадався, що нагрівання виникало в результаті тертя. Отже, виникнення теплоти пов'язане зі швидкістю руху молекул — частинок, з яких складаються тіла.

Готуємося до уроку
1. Відео "Теплові явища"

Перевір свої знання
1. Дай визначення тепловим явищам і наведи приклади.
2. Назви основні складові частини термометра і поясни, як він діє.
3. Які речовини добре проводять тепло, а які погано?
4. Як змінювались розміри залізної кульки під час нагрівання та охолодження? Чому?

4 коментарі:

  1. Мені дуже подобається відео! Дякую!!! Доречі дуже цікаві досліди. Я люблю досліджювати!!!!!!!!!!!!!!! Написала: Лєдвіна Єлизавета 5-А клас

    ВідповістиВидалити
  2. Приємно чути, що любиш досліджувати! Підготую для тебе завдання!

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую мені приємно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити