пʼятниця, 7 квітня 2017 р.

Урок 54. Водне середовище життя

На уроці розглянули 
1. Властивості водного середовища:
    температурний режим;
    світло;
    сольовий склад води;
    газовий склад;
    вміст кисню;
    густина води;
    перепади тиску;
    переміщення водних мас;
    рельєф дна.
2. Мешканці водного середовища та особливості їх пристосування  до різних умов:
    водяні тварини;
    рослинний світ. 
3. Мешканці водойм України.

Домашнє завдання: опрацювати § 43; завдання на с.193.
Заповнити таблицю «Основні властивості водного середовища»: сторінка    

Властивості водного середовища
Характеристика
Температурний режим

Світло

Сольовий склад води

Вміст кисню

Густина води

Переміщення водних мас

Адаптація гідробіонтів до пересихання водойм



Готуємося до уроку

   Документальний фільм: Грандіозна мандрівка вглиб океанів 

Головною особливістю водного середовища існування є Властивості водного середовища існування

Температурний режим. Висока питома теплоємність водойм зумовлює значно менші коливання температури у поверхневих шарах води порівняно з повітрям (річна амплітуда температур у поверхневих шарах океану не перевищує 10-15°С, а на великих гли­бинах температура взагалі стала, 1,5—2°С), але різні типи водойм значно відрізняються за температурним режимом.
    Світло. Освітленість водойм швидко зменшується зі збільшен­ням глибини.             
На глибини понад 1 500 м світло не проникає взагалі. Деякі гли­боководні організми (кишковопорожнинні, ракоподібні, молюски, риби) самі здатні виробляти світло за рахунок окиснення певних ліпідів (явище біолюмінесценції).
   Сольовий склад води. Різні типи водойм відрізняються за своїм сольовим складом. В океанічній воді солоність відносно стала і ва­ріює в межах 34—35%о (значком %о позначають проміле - десяту частину відсотка; 1 %о відповідає вмісту 1 граму солей на 1 літр води).
    Вміст кисню. Кисень, що міститься у воді, має подвійне поход­ження: він надходить з атмосферного повітря завдяки дифузії, а також виділяється фотосинтезуючими організмами (сконцентровані у верхніх шарах водойм). Тому зі збіль­шенням глибини концентрація кисню зменшується, а у придонних шарах деяких морів (Чорного моря) вона взагалі незнач­на.
     Густина води. З нею пов'язаний тиск. При зануренні на кожні 10 м тиск зростає приблизно на 1 атмосферу, на великих гли­бинах він може перевищувати тисячу атмосфер. Тому лише деякі з гідробіонтів можуть існувати на різних глибинах - від літоралі до кіль­кох тисяч метрів (деякі черви, голкошкірі). Більшість видів водних тварин адаптована до існування на певних глибинах ( кільчастий черв - піскожил - мешкає на літоралі, а кистепера риба – латимерія - на глибинах 400-1000 м).
   Переміщення водних мас зумовлені зміною положення Землі від­носно Сонця і Місяця відносно Землі (припливи та відпливи), земним тяжінням (течії річок), впливом вітру . Мешканці літоралі мають певні адаптації до існування в зоні постійних припливів та від­пливів. Під час відпливів вони ховаються в грунті, черепашках, буди­ночках (кільчасті черви, молюски, вусоногі раки) або мігрують у відкри­те море (медузи). Багато організмів адаптовані до існування у прісних водоймах зі швидкою течією (наприклад, форель, личинки мошок).
  Адаптації гідробіонтів до пересихання водойм. На період посухи деякі гідробіонти закопуються у грунт (війчасті і малощетинкові черви, водні комахи та їхні личинки, деякі риби), інколи формуючи зовнішню захисну оболонку. Наприклад, дводишна риба — лусковик, закопуючись у мул на глибину близько метра, утворює навколо себе захисну капсулу з часток мулу, склеєних сли­зом шкірних залоз і ціпеніють.

Немає коментарів:

Дописати коментар