понеділок, 10 квітня 2017 р.

Урок 55. Ґрунтове середовище життя

На уроці розглянули 
1. Ґрунтове середовище життя та його особливі умови.
2. Мешканці грунту та їх пристосування до життя у ґрунті.

Ґрунт є об’єднуючою частиною живої та неживої природи, природним багатством планети, домівкою для багатьох організмів, тому слід дбайливо ставитись до ґрунтів.

Домашнє завдання: опрацювати § 44, завдання на с.199.

Готуємося до уроку


1.Пригадайте: 
          Поняття про грунт.
          Властивості ґрунту.
2. Відео: 18 цікавих фактів про тварин та їх середовище існування
3. Пристосування до життя у ґрунті
 Організми, які є мешканцями ґрунту, виходячи зі ступеня їхньої рухливості та розмірів можна поділити на три групи.
  •   Мікроскопічні організми (бактерії, зелені водорості, гриби, найпрос-тіші одноклітинні). Ці організми не можна побачити неозброєним оком, вони існу-ють у порах ґрунту. Деякі з них дихають киснем, інші — безкиснево. Їхньою особ-ливістю є те, що вони можуть висихати, а з відновленням достатньої вологості зно-ву оживають. Мікроорганізми є поживою для тварин.
  •    Дрібні організми, які легко витягуються з ґрунту і самостійно рухаються (нематоди, кліщі, дрібні личинки комах, ногохвостки тощо). Вони дуже численні, харчуються мікроорганізмами. Користуються природними порожнинами в ґрунті, самі не риють собі ходів. При зниженні вологості йдуть углиб. Мають пристосування від висихання: захисні лусочки, суцільний товстий панцир. При наводненні ґрунту ці організми перечікують у бульбашках ґрунтового повітря. У таких організмів немає спеціальних пристосувань до риття ґрунту. Вони повзають по сті-нках ґрунтових порожнин за допомогою кінцівок або звиваючись. Насичене водя-ними парами ґрунтове повітря дозволяє їм дихати через покриви. Такі тварини дуже чутливі до висихання.
  •     Макроорганізми — великі комахи, дощові черви, рухливі членистоно-гі, що живуть між шаром опалого листя і ґрунтом, інші тварини, риючі ссавці (кроти, землерийки). Серед них переважають дощові хробаки.
3.  За ступенем зв’язку із середовищем проживання виділяються три групи:

  •   постійні мешканці ґрунту (дощові хробаки, багато комах, із ссавців — кроти, сліпаки);
  •   тварини, у яких частина циклу розвитку проходить в іншому середовищі, а частина — у ґрунті. До них належать більшість літаючих комах (саранові, жуки, комарі, капустянки, багато метеликів). Одні в ґрунті проходять фазу личинки, інші — фазу лялечки;
  •   тварини, що іноді використовують ґрунт як укриття чи притулок (усі сса-вці, що живуть у норах, багато комах, клопи, деякі види жуків).

4. Зазвичай тварини ґрунтів мають обтічну компактну форму тіла, у них відсутні або майже відсутні органи зору, немає пишного хутра, добре розвинені органи чуття, у риючих тварин — лапи-лижі з наростами, з волосяним покривом. Багатьом ґрунтовим організмам притаманне шкірне дихання.

5. Деякі рослини пристосовані до росту в сипучих пісках пустель (саксаул, піщана акація, вівсяниця піщана тощо). Вони мають придаткові корені, сплячі бруньки на коренях, дуже видовжений головний корінь, або утворюють кореневище. Перші починають рости при засипанні піском, другі — за здування піску. Від занесення піском рятуються швидким зростанням, редукцією листя.

Немає коментарів:

Дописати коментар